Śniadanie daje moc
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. W tym roku kolejny raz wzięliśmy udział w programie edukacyjnym „Śniadanie daje moc”. Akcja rozpoczęła się w środę 8 listopada 2013 roku o godz. 9.00 w stołówce szkolnej.
Przygotowaniem śniadania dla dzieci zajęły się mamy. Przygotowały płatki na mleku, pyszne kanapki z wędliną, żółtym serem, warzywami: rzodkiewkami, sałatą, pomidorami. Na deser każde dziecko otrzymało jogurt Danone oraz, owoce: banana i jabłko. Większość uczniów stwierdziła, że śniadanie było smaczne. Czy to takie dziwne? Raczej tak, bo większość dzieci zamiast kanapek przynosi ze sobą do szkoły pieniądze, za które kupują chipsy, cukierki, lizaki, słodkie, gazowane napoje. Produkty, które wartości odżywczych nie posiadają.
W szkole nie ma problemu z wypiciem mleka, zjedzeniem jabłka, marchewki, gruszki, które uczniowie dostają po 3 razy w tygodniu w ramach akcji unijnych „Szklanka mleka” i „Owoce w szkole”. W domu nie wszystkie dzieci jedzą śniadania, wiele z nich nie zdąża, bo za późno wstają, nie mają apetytu…
Dobre śniadanie jest ważne: dzieci, które systematycznie jedzą śniadania są pełne energii, uśmiechnięte, lepiej przyswajają wiedzę. Ci, uczniowie, którzy przychodzą notorycznie bez śniadania, głodne, a następnie jedzą chipsy i słodycze, są albo ospałe albo nadpobudliwe, trudno się z nimi pracuje.
Organizatorem programu edukacyjnego „Śniadanie daje moc” jest Partnerstwo dla Zdrowia, które tworzy koalicja firm: Danone, Lubella, Biedronka oraz Instytutu Matki i Dziecka. Program jest skierowany do uczniów klas I-III szkół podstawowych. W Polsce w tym roku akcja odbywa się po raz trzeci, w ubiegłym roku w akcji wzięło udział ok. 4700 szkół podstawowych.
Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania zainicjował w 2007 r. ówczesny komisarz Unii Europejskiej ds. zdrowia Markos Kyprianou. Jego celem jest zachęcenie dzieci do zdrowego odżywania się.
Według badań (wywiady z wychowawcami klas 1-6 szkół podstawowych) przeprowadzonych w kwietniu 2011r. przez Millward Brown SMG/KRC na zlecenie firmy Danone i Banku Żywności: - blisko 40% klas 1-6 w polskich szkołach podstawowych SA dzieci, które nie jedzą drugiego śniadania, - prawie ćwierć miliona (220 tyś.) dzieci szkół podstawowych odżywia się w sposób niewystarczający dla ich prawidłowego rozwoju, np., wychodzą z domu bez śniadania, przychodzą do szkoły bez drugiego śniadania, nie jedzą codziennie obiadu, - ok. 130 tyś uczniów szkół podstawowych w Polsce skarży się z powodu niedożywienia
wychowawcy klas 0-3 SP