Ciekawa przygoda z chemią
Dnia 07.05.2015 r. uczniowie naszej szkoły wzięli udział w przedstawieniu promującym zdrową żywność. Tytułowa "Magdalena G.," znawczyni zdrowej kuchni i gustownego wystroju próbowała przekonać nauczycielkę przyrody, uwielbiającą chemiczne eksperymenty, że przygotowując zdrowe posiłki należy starannie dobierać wszystkie produkty spożywcze oraz wykazać się dużą cierpliwością w przygotowaniu poszczególnych dań.
Mimo licznych rad i sugestii nauczycielka przyrody postanowiła uporać się z wyszukanymi potrawami poprzez doświadczenia chemiczne, idąc „na skróty”. W wykonanie doświadczeń zaangażowała uczniów naszej szkoły, którzy dzięki nim zapoznali się ze zjawiskiem dyfuzji i fermentacji. Poznali żrące właściwości perhydrolu i masę nienewtonowską. Stoczony pojedynek w kuchni pomiędzy paniami, reprezentującymi dwa skrajnie różne podejścia do racjonalnego odżywiania, przechylił szalę zwycięstwa na stronę pani Magdaleny G. Zwolenniczka zdrowego żywienia udowodniła, że naturalna żywność kojarzy się ze zjawiskiem fermentacji, witaminami i niepowtarzalnym smakiem. Dla naszych uczniów była to niezwykle cenna i ciekawa lekcja przyrody.
Bożena Tyzo